Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları 100. Yıl Serisini Okuyuculara Sunuyor
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Cumhuriyetin kuruluş dönemi ve 100 yıllık tarihini konu alan kitaplardan oluşan “100. Yıl Serisi”ni hazırladı.
Yayınevinden yapılan açıklamaya göre 16 kitaptan oluşan özel bir seri okuyucuların beğenisine sunuldu.
Dizide, “Nutuk”un yanı sıra, Atatürk’ün 1937 yılında geometri öğretenlere ve bu konuda kitap yazacaklara yol gösterici olması amacıyla yazdığı “Geometri” kitabı ve “Zabit ve Kumandan” adlı eserleri yer alıyor. ile Hasbihal”, ilk baskısından sonra 1956 yılında Hasan Ali Yücel tarafından yayımlanmıştır. .
“Atatürk – Kuruluş Felsefesinin Evrimi”, “Atatürk’le İlgili Anılar ve Belgeler”, “Atatürk’ün Yoldaşı Kılıç Ali’nin Anıları”, “Cumhuriyet ve Antropoloji”, “Cumhuriyet’in Birinci Nüfus Sayımı – 1927 Nüfus Tahmini”, “Atatürk ve Atatürk Dünya Düşünürlerinin Perspektifinden Cumhuriyet”, “Hasan Ali Yücel ve Türk Aydınlanması”, “Türkiye’nin Kısa Tarihi”, “Kurtuluş Savaşı Tarihi” ve “Türkiye’nin 200 Yıllık İktisat Tarihi” gibi başlıklar da okuyucuya sunuluyor. .
Türk Tarih Kurumu’nun ilk lideri Tevfik Bıyıklıoğlu’nun hazırlık aşamasında olan “Anadolu’da Atatürk 1919-1921” kitabı, Hazal Papuççular’ın “Cumhuriyetin Dış Politikası 1923-2023” adlı eseri ve Gürbüz Tüfekçi’nin “Atatürk’ün Okuduğu Kitaplar” adlı eseri “Derleme de kısa süre içerisinde dizideki yerini alacak.
“Fikri açıdan önemli bir katkı sağlayacağına inanıyorum”
Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Yönetim Kurulu Başkanı Suat Sözen, “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutladığımız bir dönemde, Atatürk’ün bize bıraktığı bu çok değerli emanetin değerini en gerçek şekilde anlamak için yakın tarihimize ait kitapları okumak gerekir.” Çok değerlidir. Bu fikirden yola çıkarak Kültür Yayınları’nın Cumhuriyetin kuruluş dönemine ve 100 yıllık tarihimize farklı açılardan bakan eserlerinden bir seçki oluşturarak 100. Yıl Serisini hazırladık. Serinin bizzat Ulu Önderimiz tarafından yazılan kitapları, onun çağının ötesindeki vizyonunu daha iyi anlamamızı sağlıyor. “Anı kitapları dönemin ruhunu derinlemesine hissetme fırsatı sunuyor. 100 yıllık tarihimize antropolojiden ekonomiye, dış politikadan felsefeye farklı disiplinlerin süzgecinden bakan araştırma ve inceleme kitapları aynı zamanda topluma da yeni bakış açıları kazandırıyor.” okuyucular.” dedi.
İş Bankası’nın 1924 yılında İzmir İktisat Kongresi’nde fikri temellerinin atılmasının ardından kurulduğunu belirten Sözen, “Bu özel yıl kutlamalarımıza mart ayında müzelerimizde açtığımız ‘Yaşasın Cumhuriyet’ standıyla başladık. Standımız Cumhuriyetimizin ilk 15 yılında sağlanan ekonomik ve sosyal kalkınmayla ilgilidir.” Halen ziyaretçilerini kabul etmeye devam etmektedir. Atatürk’ün bugün de geçerliliğini koruyan vizyonunu yeniden vurgulamak ve ikinci yılımıza hazırlanırken izleyeceğimiz yola ışık tutmak amacıyla Eylül ayı sonunda “Gelecek Yüzyıla Atatürk Vizyonuyla Bakmak” uluslararası konferansını gerçekleştirdik. Yüzyılı geçmişten aldığımız güçle büyütüyoruz. 29 Ekim’de 100. yıl konferansını gerçekleştirdik. “Hediye olarak eski Beyoğlu Şubemizin bulunduğu binada Türkiye İş Bankası Fotoğraf ve Heykel Müzesi’nin kapılarını açacağız. Kültür Yayınları’nın hazırladığı 100. Yıl Serisi’nin de Türk Kültürüne değerli bir entelektüel katkı sağlayacağına inanıyorum. Kutlamalarımıza yıl boyunca devam ediyoruz.” değerlendirmesini yaptı.