Titanik, büyüklüğü ve lüksüyle ünlüydü ama trajik sonuyla hafızalara kazınmıştı. Titanik hakkında kafanızı karıştıracak pek çok gerçek olsa da en farklı 15 tanesini sizin için bir araya topladık. Bu yazımızda Titanik’in lüks banyolarından, spor salonlarından ve telsiz operatörlerinden alınan buzdağı uyarılarından bahsedeceğiz.
Kaynak: https://www.mentalfloss.com/article/5…
1. Titanic, dünyanın en büyük seyahat edilebilir eseri ve aynı zamanda en büyük yolcu gemisiydi.
Titanik 52.310 ton ağırlığında, 11 katlı bir binanın yüksekliğinde ve dört şehir bloğu uzunluğundaydı.
Ancak Titanik’te yeterli cankurtaran botu yoktu. İngiliz hükümetinin resmi soruşturmasına göre gemi, 1178 kişi kapasiteli sadece 20 cankurtaran botu olmasına rağmen, yaklaşık 1.316 yolcu ve 885 mürettebat taşıyordu.
2. Alexander Carlisle gemiye daha fazla filika eklemek istedi.
Titanik soruşturması sırasında Alexandar, 40 cankurtaran botunu dahil etmek için bir plan tasarladığını söyledi. Thomas Andrews’un daha fazla filika eklenmesini istediği de söylendi. Ancak White Star Line başkanı J. Bruce Ismay tarafından, gemiler üst güvertedeki birinci sınıf yolcuların görüşünü bozacağı için reddedildi!
3. Titanic’teki yiyecekleri eritmek için Titanic yolcuları oldukça etkileyici bir spor salonuna erişim sağladı.
4. Titanik’te lüks bir Türk hamamı vardı.
Bu hamam birinci sınıf yolculara ayrılmıştı ve buhar odaları, masaj odaları ve elektrikli banyo içeriyordu.
5. Titanic’in telsiz operatörleri diğer gemilerden buzdağı uyarıları aldı.
14 Nisan 1912’de Titanik, rotası üzerindeki diğer gemilerden buzdağları olduğuna dair birkaç uyarı mesajı aldı. Buzdağına çarpmadan kısa bir süre önce Titanic’in telsiz operatörü, Californian adlı bir gemiden, yakındaki bir buzdağı bölgesinin oluşturduğu riskler hakkında bir uyarı aldı. Açıkça mesajın Kaptan Smith’e ulaşmasına izin verecek uygun kodlamaya sahip değildi ve buz sahasının kesin konumunu içermiyordu. Titanik’in telsiz operatöründen yanıt? Californian’ın operatörü Cyril F. Evans’ın ifadesine göre, “Kapa çeneni” idi.
6. Titanik’in batmaz olduğu söylenmedi.
Yaygın inanışın aksine, White Star Line ilk yolculuğundan önce Titanik’i “batmaz” olarak lanse etmemişti. 1910’da Birmingham Weekly Post’ta yayınlanan bir makale, “[Titanic ve Olympic] mümkün olduğunca batmaz olacak şekilde tasarlandı” diyordu.
7. Aslında en ünlü “batmaz” sözü gemi battıktan sonra ortaya çıktı.
Felaketle ilgili ilk haberler gelmeye başladığında White Star Line yöneticisi Philip Franklin, ‘Titanik’e güvenimiz tam’ dedi. “Geminin kesinlikle batmaz olduğunu düşünüyoruz” dedi. Birkaç saat sonra Franklin yanıldığını kabul etti, ancak bu sefer ‘Titanik’te tüm yolcuları taşımaya yetecek kadar cankurtaran sandalı olduğunu’ savundu. Yine yanılmıştı.
8. Gemi batarken Titanik’in orkestrası müzik çalmaya devam etti.
Buzdağına çarptıktan sonra iki saat beş dakika boyunca müzik çalmaya devam eden ünlü orkestra, etraflarındaki kaosun ortasında sakin bir hava sağlamaya çalıştı. Efsaneye göre çaldıkları son şarkı bir ilahiydi, “Tanrım, Sana daha yakınım.” öyleydi.
Hayatta kalanlardan birine göre, geminin son müziği, tarihçilerin genellikle “Sone d’automne” adlı bir vals olarak tanımladıkları “Sonbahar” idi.
9. White Star Line, cesetleri toplamak için başka gemiler kiraladı.
Kablo şirketinin gemisi Mackay-Bennett, Titanik kurbanlarını toplamak için Halifax, Nova Scotia’dan ayrıldı. Gemi bir bakan, bir mumyacı, Halifax’tan gelen tüm mumyalama sıvısını, 100 tahta tabut, 100 ton buz ve 12 ton demir taşıyordu. Titanic’in battığı yerde yedi gün geçirdikten sonra, Mackay-Bennett ekibi 306 Titanic kurbanının cesedini buldu. Birçoğu mumyalandı ve Halifax’a götürüldü, ancak zamanla erzak tükendiği için kalan 116 kurban denize gömüldü.
10. İlk Titanic filmi, Titanic’in batmasından sadece 29 gün sonra, 14 Mayıs 1912’de gösterime girdi.
İlk Titanic sinemasının arkasındaki yapımcılar, geminin hikayesini beyaz perdeye taşımak için hiç vakit kaybetmediler. “Recovered from the Titanic” filmi, başrolde gerçek bir Titanik kurtulanı olan Dorothy Gibson ile çekildi. Gibson Passenger olarak giydiği kıyafetlerin aynısını bile giymişti.
11. Bilim adamları Titanik’te yeni bir bakteri türü keşfettiler.
2010 yılında bilim adamları, Halomonas Titanic adlı gemiden getirilen örneklerde yeni bir bakteri bulunduğunu açıkladılar.
12. Şimdiye kadar Titanik’ten 5500’den fazla eser toplandı.
RMS Titanic Inc, bugüne kadar Titanic’ten 5000’den fazla kesim topladı. Bu süreç birkaç aydan iki yıla kadar sürebilir.
Dothan Eagle’ın hesabına göre: “Enkaz alanındaki eserler hızla tuzlu su tanklarına konuluyor. Eserler zamanla tuzsuz suya alıştırılır ve ardından birkaç ay kurutulur. Kağıt dondurularak kurutulur ve tüm tuz ve birikintileri gidermek için vakumlanır.
13. Titanic, 20 ton yağlayıcı yardımıyla suya indirildi.
Titanik denize inmeden önce büyük bir kızakla karadan suya çekildi. Geminin suya geçişini kolaylaştırmak için kızağa işlenmiş hayvansal yağ ve sabun gibi 20 tondan fazla yağlama yağı uygulandı!
14. Yeni inşa edilen Titanic II’nin arkasındaki şirket White Star Line dersini almış görünüyor.
Orijinal RMS Titanic’in sahibi ve işletmecisi White Star Line tarafından tasarlanan Titanic II’nin orijinal gemiye çok benzemesi planlanıyor, ancak bazı önemli farklılıklar var. Daha fazla yolcu ile daha modern bir gemi ve cankurtaran sistemi kuruluyor.
15. Titanic II’de gemideki herkes için bir cankurtaran sandalı olacaktır.
Edinilen bilgilere göre geminin yolculuğu Çin’de başlayacak, ardından İngiltere’nin Southampton kentine varacak ve 1912’de Titanic’in Atlantik Okyanusu’ndaki orijinal rotasını takip edecek. Gezinin sonunda New York’ta sona ermesi planlanıyor. Yolculuk boyunca deneyimi tamamen yeniden yaratmak için bir buzdağıyla yakın temasın olup olmayacağı şu an tartışmalı bir konu gibi görünüyor.