Türkiye yaşadığı büyük felaketin ardından büyük bir sınav veriyor. Tüm ülke seferberlik ilan edip depremzedelere sahip çıkmaya çalışırken, ünlü isim Haluk Levent’in yardımları hem sosyal medyada hem de ulusal kanallarda konuşulmaya devam ediyor. Sürecin en başından beri kurucusu olduğu AHBAP Derneği ile yardıma koşan Haluk Levent’in hayatıyla ilgili detaylar merak ediliyor. Peki Haluk Levent kimdir, kaç yaşında ve nerelidir? AHBAP’ın kurucusu Haluk Levent neden gündemde? Haluk Levent’e ne oldu? Detaylar burada…
Haluk Levent kimdir, kaç yaşında ve nerelidir?
26 Kasım 1968’de Adana’nın Yüreğir ilçesine bağlı Yamaçlı mahallesinde doğdu. Dokuz kardeşin sekizincisi olan Haluk Levent, ailesinin Nusayri olduğunu ancak Arap olmadığını belirtiyor. İlkokulu Sabancı İlköğretim Okulu’nda okudu. Adana Atatürk Lisesi’nden mezun oldu. Daha sonra kısa bir süre Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Mühendisliği, Ankara Üniversitesi Kastamonu Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü ve Ankara Üniversitesi Muhasebe Bölümü’nde öğrenci olarak çalıştı. Üniversite giriş sınavlarını kazanıyordu, ancak eğitiminde istikrarlı bir şekilde ilerleyemiyordu. Bu durumda, ailesinin mali kaygıları da değerli bir rol oynadı.
Sınavların olduğu bu yıllarda ticaretle uğraşan Haluk Levent, başarısız bir iş adamı olarak Adana’dan ayrılarak kendini yollara verdi. İlk albümünün adının ‘Yollarda’ olması da bugünlerde yaşanılanların sebebi. Birçok şehri gezdi ve şarkı söyledi. Bazen sokaklarda dolaşıp şarkı söyleyerek hasta bir kız için para toplamaya çalışırdı. Bu çabalardan bazıları başarılı olmuştur.
1992 yılında İstanbul’a geldi. Ortaköy’de çeşitli barlarda çalıştı. Yıldıray Gürgen ile tanıştı. Ayrıca Serdar Öztop, Akın Eldes gibi kaliteli müzisyenlerle çalışarak albümlerinin kalitesini yükseltti. 1990 yılında başladığı albüm çalışmaları, üç zorlu ve meşakkatli yılın ardından meyvelerini verdi. Temmuz 1993’te Yolda albümünü çıkardı. Bu albüm aynı zamanda Anadolu rock müziğinin ortaya çıktığı 70’lerden sonraki ikinci yükseliş döneminin de ilk eserlerinden biridir. Bire bir, Moğollar 20 yıl sonra ilk albümlerini çıkardılar. Yollarda beklenmedik bir şekilde iki yüz bine yakın satış sayısına ulaştı. Bu, Türk müzik piyasasında açılan yeni bir kulvarın ardından milyonları sürükleyeceğinin ilk işaretiydi.
Haluk Levent’in Hayatına Dair Detaylar
İlk albümün ardından Ekim 1995’te One Night Time bir milyona yakın satış rakamına ulaştı. Yine 1996 yılının sonunda Friends albümü çıktı. Sanatçı bu albümle Anadolu rock müziğinin en başarılı müzikal örneklerinden birini yaratmış oldu. Sanatçı, Friend albümü için ‘Bu albümle dünya standartlarını yakaladım’ diyor.
Ağustos 1997’de cezaevine girdi. Yaklaşık on yıldır kurtulamadığı bir ticari dava nedeniyle 9 ay hapis yattı.
Hapishanedeyken uzun saçlarını keserek planlanan nükleer santral projesini protesto etmek için Akkuyu’ya gönderdi. Hapishaneye girmeden önce yaptığı kayıtlarla “Mektup” albümünü çıkardı. Mektup içten dışa yazılmıştı ve dışarıdan yüz binlerce insan bu “Mektubu” okudu. İçeride boş durmadı, ilk kitabı Kedi Köprüsü’nü yazdı. Kör edici ışıklardan kurtulmuş ve yüz bin mektup almış, sonunda her şey ona kalmıştı. Bu “kendiliğindenlik” bir kitapta somutlaştırıldı.
Hapisten çıktıktan sonra yeni albümünü hazırlamak için çok az zamanı vardı. Çünkü 18 aylık bir askerlik görevi bekliyordu. Bu şartlar altında Eylül 1998’de “Yep Ayrı” albümünü çıkardı ve askere gitti. Askerdeyken Türkiye’de daha önce hiç gitmediği yerlerde konserler verdi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun her yerinde konserler verdi. 1999 depreminden sonra İzmit’te kurulan çadır, şehirlerde bizzat çalışarak çadırlar kurdu. Depremzedeler yararına konserler verdi. Askerdeyken tüm boş günlerini stüdyoda geçirdi. 2000 yılının başında www.leyla.com’u hayata geçirdi. Giderek dijitalleşen dünyada duyguların dijitalleşmesinden bahsediyordu ve ‘Kamyoncu Şarkısı’ müziğiyle Susurluk’a gönderme yapıyordu.
Askerlik görevinin ardından sırasıyla Şubat 2001’de King Nude, Ekim 2002’de A Man’s Diary, Eylül 2004’te Open Window ve Nisan 2005’te Annemin Şarkıları albümlerini çıkardı. Ayrıca ikinci makalesi Dreams of Moritos’u yayınladı. Sanat hayatının on beşinci yılına (2005) adım atan sanatçı, geçtiğimiz on beş yılda yurt içi ve yurt dışında on bine yakın konser verdi. 15 yılda yaklaşık 5 bin gün olduğunu varsayarsak, buradan Haluk Levent’in bu 15 yılda her gün yaklaşık iki konser verdiği sonucuna varabiliriz. Levent, bu konserlerin çok değerli bir kısmından para almamış ve konserin gelirini ihtiyaç sahibi hastalara bağışlamıştır. Hayırsever Rocker’ın açıklamasının atfedilmesinin nedeni budur.
Aynı zamanda Çevre Sorunlarına duyarlılığıyla da ön plana çıkan sanatçı, çevre bilincini aşılamak için hemen hemen her albümünde hızla müziğe yer verdi. Türkiye’nin farklı bölgelerinde atık oluşturduğu söylenen projelere dava açtı ve davalara müdahil oldu. Mersin’in Kazanlı ilçesinde Caretta Caretta Kaplumbağalarının neslinin tükenmemesi için protesto gösterilerine katıldı. Haluk Levent’in Ela adında bir kızı var.
Haluk Levent Ahbap Platformu
Sanat hayatına on iki albüm, bin konser, iki kitap, yüzlerce ödül, yardım konseri, iki plak konseri (on iki saat) ve onlarca çevre davası sığar.
2010 yılının son aylarında Hacivat Karagöz adlı albümünü çıkardı. Sanal dünyada izlenme rekorları kırdı ama kaset-cd satışlarında bu oran görülmedi.
Dostane albümünü Şubat 2014’te çıkardı. Haluk Levent, 2004 yılında evlendiği Neslin Yonarlar’dan 2017 yılında boşandı.
AHBAP
Haluk Levent’in 2017 yılında platform adı altında başladığı ve daha sonra dernek haline geldiği ‘Dostum’ adlı dernek, öğrencilere burs, tıbbi cihaz ve ilaç temini, çeşitli yardımlar, etkinlikler, kan ve kök hücre kampanyaları ve eğitim faaliyetleri düzenliyor.
Haluk Levent Şarkıları
Yolda / Bu Ateş Sönmez (Prestij Müzik) (1993)
Bir Gece (Prestij Müzik) (1995)
Arkadaş (Prestij Müzik) (1996)
Mektup (Prestij Müzik) (1997)
Yine Ayrılık (Prestij Müzik) (1998)
Kral Çıplak (Prestij Müzik) (2001)
Bir Adamın Günlüğü (Popüler Müzik) (2002)
Özel Canlı İstanbul Konseri (Popüler Müzik) (2003)
Türkiye Turu 2003 (Popüler Müzik) (2003)
Pencereni Aç (Belis-Seyhan Müzik) (2004)
Annemin Şarkıları (DMC) (2005)
Akşam Sonra (Mod Müzik-Ozan Video) (2006)
Karagöz ve Hacivat (Mod Müzik) (2010)
Üçleme (Süper Müzik Prodüksiyonu) (2010)
Dostu (DNK Müzik) (2014)
En İyi Konserler (Süper Müzik Prodüksiyonu) (2015)
Tam Nazaran (Pasaj Müziği ve Garaj Müziği) (2019)
Konuk sanatçı olarak katıldığı albümler
Esra Kahraman – Parantez (2005) – Nereye Saklanıyorsun
Mehmet Tokat – İnkar Ederek Seveceğim Seni (2006) – Tükendi Aşkım
Haluk Levent neden gündemde?
Haluk Levent, deprem sırasında birlikte rol aldığı ünlü isim Oğuzhan Uğur hakkında BaBaLa TV Twitter hesabı nedeniyle soruşturma açılınca gündeme gelen isimlerden biri oldu. AHBAP ile yürüttüğü yardım kampanyaları ile bu süreçte sosyal medyada en çok desteği alan kuruluş oldu.
AHBAP ile topladıkları bağışların 1 milyarı aştığını da duyurdu:
altinekin-ajans.com.tr