“Bu ülke hepimizin ama en çok siz gençlerin”
Hüseyin VATANSEVER
15 Mayıs 1919’da İzmir’in Yunan Krallığı tarafından işgal edildiği haberi, yurt genelinde derin bir yas havası yarattı. Bu haberin ardından 16 Mayıs 1919’da tarihin akışını tersine çevirmek için Galata İskelesi’nden bir vapur hareket etti.
Çankaya Köşkü Kütüphanecisi Nuri Ulusu, bu seferin hemen başında Mustafa Kemal ile tanışma fırsatı buldu. Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili hatıralarını topladığı “Atatürk’ün Yanında” adlı kitabında 16 Mayıs 1919 sabahı Mustafa Kemal ile ilk karşılaşmasını anlatan Nuri Ulusu, Mustafa Kemal’in bu kısa sohbeti şöyle bitirdiğini belirtir. : “Bu ülke hepimizin ama en çok siz gençlerin.
Mücadeleden yılmayın, olur mu?” Mustafa Kemal Atatürk’ün gençliğe verdiği değeri milli mücadelenin en başında göstermesinin ve 19 Mayıs’ı gençlere adamasının temellerini yansıtıyor. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ilk kez 1926 yılında Samsun’da Gazi Günü adıyla kutlanmış, 24 Mayıs 1935’te Atatürk Bayramı adıyla resmiyet kazanmıştır.
Beşiktaş Jimnastik Kulübü Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni, bu kutlamanın her yıl “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı” adı altında yapılmasını önerdi. Önerinin kabulü ve Atatürk’ün onayı ile 19 Mayıs, 20 Haziran 1938 tarihli kanunla “Gençlik ve Spor Bayramı” adını almıştır.
Bir sporsever olarak Atatürk
Mustafa Kemal Atatürk, eğitim hayatının ilk günlerinden itibaren ülkenin yıllarca sıkıntı çekeceğini öngörmüştü. Bu nedenle askerliği meslek olarak seçmiş, öğrencilik hayatı boyunca zekası ve çalışkanlığıyla dikkatleri üzerine çekmiştir. Öngördüğü gibi emrindeki birlikleri her zaman en uygun şekilde eğitmiş ve fiziken hazır tutmuştur.
Atatürk’ün sevdiği ve en değer verdiği spor güreşti. “Ata sporumuz güreştir” diyen Atatürk, en iyi pehlivanları severdi. Olimpik sporları da seven Mustafa Kemal, atletizm ve jimnastikle de ilgileniyordu. Nuri Ulusu’nun verdiği bilgiye göre, Beşiktaş Kulübü’nün adını Beşiktaş Jimnastik Kulübü olarak tescil ettirmesinden çok mutlu oldu.
Yüzme ve kürek sporuyla ilgilenen Atatürk’e göre kürek yeterli bir spordu. Çünkü sırt, karın, bacak ve kol kaslarını çok çalıştırıyordu. Ona göre başta gençler olmak üzere herkes bu sporu yapmalı. Atatürk ve spor denilince binicilik için bir parantez açmak gerekir.
Ata binmeyi çok rahat bilen Atatürk, çok sevdiği atı Sakarya ile hep gezerdi. Atatürk döneminin en değerli spor başarısı binicilik alanındaydı. Türk binicilik takımı, 2 Mayıs 1938’de uluslararası katılımlı Mussolini Kupası’nda büyük bir başarı gösterdi.
Türk sporcularının grup halinde birinci olması Atatürk için çok anlamlı ve gurur verici bir başarıydı. Çünkü o dönemde yükselen faşizmi dünya için bir tehdit olarak görmüştür. Bu nedenle Hitler’in ve pek sevmediği Mussolini’nin bu turnuvaya büyük önem verdiğini biliyordu. Mustafa Kemal bilardo ve atıcılık sporlarıyla da ilgilendi.
Türkiye Cumhuriyeti gençlerine sahip çıkmalıdır.
Türkiye’de gençler iş bulamamaktan şikayetçi… İşsizlik sorununun yanı sıra gençler de istedikleri gibi iş bulamamanın sıkıntısını yaşıyor. Öte yandan, yüksek enflasyon ve beraberinde gelen hayat pahalılığı ve yüksek kiralar, kendi hayatlarını kurmalarını zorlaştırıyor. Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanan 19 Mayıs’ta gençlerin dertleri göz ardı edilemeyecek kadar kıymetli.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan İşgücü İstatistikleri 1. Çeyrek: Ocak-Mart 2023 bültenine göre genç nüfusta mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 19,9 olarak açıklandı. Böylece 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki çeyreğe göre 0,9 puan arttı. Bu olumsuz tablo karşısında gençlerin karşılaştıkları en değerli sorunların başında işsizlik ve iş bulamama gelmektedir.
Enflasyon ve hayat pahalılığı da gençlerin yaşadığı sorunları derinleştiriyor. Ayrıca yüksek kiralar, gençlerin kendi hayatlarını kurmalarını ve ailelerinden sağlıklı bir şekilde ayrılmalarını engellemektedir. Genç nüfusun demografik yapısında büyük bir kitle oluşturması farklı değerlendirmelerde büyük bir avantaj olarak vurgulanmaktadır.
Ancak ülke gençliği içinde bulunduğu karamsarlık nedeniyle kendini ortaya koyamamaktadır. Mevcut koşullarda gençler gelecek kaygısı taşımakta, girişim ve yatırım fırsatlarından uzak durmakta ve gelişmiş ülkelerdeki akranlarına göre dezavantajlı bir şekilde hayata başlamaktadır. . Bu durum ülkemize beyin göçü olarak yansımaktadır.
Her dört gençten biri depremde hayatını kaybetti
Habitat Derneği tarafından Infakto RW’nin katılımıyla gerçekleştirilen Gençlik Uygunluk Raporu’nun beşincisi bu yıl örneklem kapsamını 16 ilden 28’e çıkardı. Kelam konusuyla ilgili yapılan çalışmada gençlerin beyin sarsıntısından etkilenme oranları da ele alındı.
Kahramanmaraş ve çevre illerde 6 Şubat 2023’te yaşanan depremlerde arkadaşlarını kaybedenlerin oranı yüzde 19,2, ailesini veya yakınlarını kaybedenlerin oranı yüzde 8,5, durmak zorunda kalanların oranı eğitimlerini donduranların oranı yüzde 3,7, yer değiştirmek zorunda kalanların oranı ise yüzde 3,2 olarak belirlendi.
Araştırma sonuçlarına yansıyan bir diğer konu da gençlerin siyasete katılım düzeylerinin düşük olmasıdır. Oy kullanma en yaygın katılım şekli olurken, gençler arasında bir partiye üye olanların oranı yüzde 5,1, kampanyalarda aktif rol oynayanların oranı yüzde 7,1, oy kullananların oranı ise yüzde 7,1. Mitinge katılanların oranı yüzde 25,5.