Haber

Adalet Bakanı Tunç: Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkının kaldırılması söz konusu değil

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkına ilişkin açıklama yaptı. Anayasa Mahkemesine bireysel başvurunun kaldırılmasının söz konusu olmadığını belirten Bakan Tunç, “Bireysel başvuru hakkını getirdik. Geriye dönüş diye bir şey yok.” Bu kelimeyi kullandı.

2012’DE GETİRİLDİ

Anayasa Mahkemesi Bireysel başvuru hakkı 23 Eylül 2012 tarihinde hayata geçirildi. Bu tarihten bu yana Anayasa Mahkemesine 551 binin üzerinde başvuru yapıldı. Anayasa Mahkemesi bu başvurulardan 422 binden fazlasının sonuçlandığını bildirdi.

AYM’NİN CAN ATALAY KARARIYLA TARTIŞILDI

Anayasa Mahkemesi Seyahat Parkı davasında tutuklu bulunan Türk Personel Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay’ın serbest bırakılmamasının hak ihlali olduğuna karar vermişti. Bu kararın ardından devreye giren Yargıtay, Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

CAN ATALAY DAVASI’NIN GEÇMİŞİ

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Seyahat Parkı davası kapsamında Can Atalay’ın “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini devirmeye teşebbüse yardım etmek” suçundan 18 yıl hapis cezasına çarptırılmasına ve bu suçtan tutuklanmasına karar verdi. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi yerel mahkemenin kararını hukuka uygun buldu.

14 Mayıs’ta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde TİP’ten Hatay Milletvekili seçilen sanık Atalay, avukatları “Milletvekili seçildiği için hakkındaki yargılamanın durdurulması ve serbest bırakılması” talebiyle Yargıtay’a başvurdu. “. Yargıtay 3. Ceza Dairesi talebin reddine karar verdi.

AVUKATLARI AYRICA AYRICA AYRICA BAŞVURDU

Bunun üzerine Atalay’ın avukatları, yargılamanın ertelenmesi talebinin reddedilerek yargılamanın devam etmesi nedeniyle başvurucunun “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının” ihlal edildiğini ileri sürerek Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle “kişi hürriyeti ve güvenliği” ihlal edilmiştir. bulundu. Başvurunun ardından süreç devam ederken Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Seyahat Parkı davasında Can Atalay’a verilen 18 yıl hapis cezasını onadı.

Anayasa Mahkemesi 25 Ekim’de oy çokluğuyla Can Atalay’ın “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma” hakkı ile “kişi özgürlüğü ve güvenliği” hakkının ihlal edildiğine karar verildi. Belgeyi inceleyen 14 üyeden 5’i bu karara karşı çıkarak Atalay’ın haklarının ihlal edilmediği sonucuna vardı.

Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay aynı fikirde değil

Anayasa Mahkemesi kararını yeniden yargılama ve tahliye için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Mahkeme, ihlal kararının yerel mahkemenin verdiği karara ait olmadığı gerekçesiyle dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi.

İncelemesini tamamlayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay hakkında verdiği ihlal kararına uyulmamasına, kararın bir örneğinin yargılamanın başlatılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderilmesine karar verdi. Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulması işlemleri sürüyor.

Daire kararında, Anayasa Mahkemesi’nin Atalay’ın temel seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiği yönündeki kararıyla yargı makamlarınca yürütülen yargısal faaliyetlerin tamamen kararsız sayılarak uygunluğunun kontrol edildiği belirtildi. .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu